Het leukste wijncadeau
Levertijd 1-2 dagen
Altijd een complete wijnbeleving
Review Logo8,9 @ Kiyoh
Webshop KeurmerkWijnproeverijbar.nl
0

Aanpassing verzenden ivm Zomervakantie Klik hier voor meer info!

0
Het leukste wijncadeau
Levertijd 1-2 dagen
Altijd een complete wijnbeleving

Aanpassing verzenden ivm Zomervakantie Klik hier voor meer info!

Door Frank Weijers, 20 maart 2024

Hoe lang kun je geopende wijn bewaren?

Niets is pijnlijker dan een deel van je favoriete wijn door de gootsteen te zien verdwijnen omdat deze zijn smaak is verloren. Helaas is het zo dat de meeste wijnen in smaak en kwaliteit achteruit gaan na een aantal dagen open te hebben gestaan. Toch zit er veel verschil in het soort wijn en de manier van bewaren. We leggen je graag uit hoe dat werkt.

Rode wijn bewaren

Over het algemeen geldt dat je een rode wijn zo'n twee tot drie dagen kunt drinken nadat deze geopend is, maar hoe lekker de wijn blijft hangt af van een aantal factoren. 

Tannines

Hoe goed de wijn nog smaakt na een aantal dagen openstaan hangt onder andere af van de zwaarte van de wijn. Een volle, rode wijn met veel tannines kan zichzelf beter 'beschermen' tegen zuurstof in de fles, terwijl een lichte wijn zoals een Pinot Noir of Beaujolais al sneller in smaak achteruit gaat. Voor zware rode wijnen geldt dus maximaal twee tot drie dagen, voor medium wijnen zo'n twee dagen en voor een lichte rode wijn maximaal twee dagen. 

In de koelkast bewaren

Hoe lang je rode wijn lekker blijft hangt ook af van de plek waar je deze bewaart. Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar je kunt je rode wijnen het beste in de koelkast bewaren als je deze na een paar dagen later nog wilt drinken. Dit omdat de koude temperatuur oxidatie vertraagt en omdat de koelkast over het algemeen een donkere plek is, wat ook weer beter is voor de houdbaarheid. Wil je dit proces nog verlengen? Dan kun je ook een vacuümpomp gebruiken om de zuurstof uit de fles te halen. 

Toch raden we je bij rode wijn aan om deze binnen een dag na openen lekker op te drinken. Dan komt de smaak toch echt het beste tot z'n recht. 

Witte wijn bewaren

Witte wijnen gaan over het algemeen iets langer mee dan rode wijnen, maar ook hier hebben weer een aantal factoren invloed op de smaak. 

Inhoud van de fles

Hoe lang je een wijn kunt bewaren hangt bijvoorbeeld af van hoe vol de fles nog zit. Hoe leger de fles, hoe meer zuurstof er namelijk bij zit en hoe sneller de wijn achteruit gaat. Hoewel witte wijnen hun frisse karakter vaak blijven behouden worden ze wel sneller zuur als je ze te lang open laat staan.

Volle houtgerijpte wijnen

Over het algemeen blijven volle, houtgerijpte wijnen zoals Chardonnay langer goed in de koelkast dan frisse wijnen zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Houd bij volle witte wijnen maximaal vijf dagen aan (als de fles nog tenminste voor de helft gevuld is) en bij frissere witte wijnen zo'n twee tot drie dagen. 

Champagne en andere bubbels bewaren

Mousserende wijnen vragen weer om hun geheel eigen manier van bewaren door het bruisende karakter . Deze wijnen sluit je na openen het best af met een speciale 'stop' die de druk op de fles behoudt. 

Ook hierbij geldt, hoe voller de fles, hoe beter je de bubbels kunt bewaren. Ga uit van maximaal een dag of twee voor een halfvolle fles en nog een dag langer voor een fles waar slechts een enkel glas uit is gedronken. Let wel op, iedere keer dat je de wijn opent verliest deze een deel van de druk wat weer invloed heeft op de smaak.

Port bewaren

Misschien ken je het verhaal achter het ontstaan van port al wel. De Engelsen ontwikkelden Port namelijk 'per ongeluk' omdat zij de wijnen die ze overzees verscheepten langer wilden bewaren. Ze voegden extra suiker toe en de wijn bleek heerlijk te smaken én langer mee te gaan. Toch zit er ook per port weer verschil in de houdbaarheid zodra deze geopend is.. 

Ruby Port

Ruby is een fruitige, jonge port die sneller last krijgt van oxidatie. Wanneer je de Ruby in de koelkast bewaart zal deze nog zo'n twee a drie weken na opening goed te drinken zijn, daarna gaat de kwaliteit toch langzaam achteruit.

Tawny

Omdat Tawny port wordt gerijpt op houten vaten, heeft deze port een voller en steviger karakter. Dat betekent ook dat de port minder last heeft van oxidatie en dus wat langer te bewaren is. Wanneer je een fles Tawny  goed afgesloten in de koelkast bewaart kan deze na opening nog vier tot zes weken prima gedronken worden. 

Vintage Port

Ook Vintage port heeft vaak een wat voller karakter, maar door de (lange) rijping op fles heeft deze port vaak lange tijd geen contact met zuurstof gehad. Dat betekent ook dat, zodra de fles wel in contact komt met zuurstof, de kwaliteit sneller achteruit gaat. We raden je aan om een Vintage Port binnen één tot twee dagen op te drinken, dan komt de kwaliteit echt het best tot z'n recht. Hoe ouder de Vintage, des te korter je deze nog kunt bewaren na opening. Lekker van genieten zodra je de fles opent dus. 

Colheita Port

Deze port heeft een lange rijping in het houten vat in Porto achter de rug gehad. Deze rijping was ook deels oxidatief waardoor de wijn goed om kan gaan met zuurstof. De kleur is tijdens de rijping ook veranderd naar lichtbruin/donker oranje. Eenmaal de fles geopend? Dan blijft de port uit de koelkast goed voor een periode van maximaal 8 weken!

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »