Het leukste wijncadeau
Gegarandeerd proefplezier
Complete wijnproeverij in een box
Review Logo8,9 @ Kiyoh
Webshop KeurmerkWijnproeverijbar.nl
0
0
Het leukste wijncadeau
Gegarandeerd proefplezier
Complete wijnproeverij in een box

Door Frank Weijers, 11 januari 2023

Alles wat je altijd al wilde weten over Port!

Wijngebied Douro in Portugal

Portugal is een buitenbeentje in de Europese wijnbouw. Dat komt omdat dit vrijwel het enige land is wat trouw gebleven is aan hun eigen druivenrassen. Het land heeft ruim 300 inheemse druivenrassen. Het meest bekende wat er uit Portugal komt is port. Dit komt uit de Dourovallei, het gele gebied op de kaart. De naam port is afgeleid van de havenstad Porto. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgebakend wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro. Het is een oud wijngebied. In de 13e en 14e eeuw was er al sprake van wijnexport naar Engeland. Deze export kreeg later een impuls doordat de Engelsen in onvrede leefden met Frankrijk, dat toen al een groot wijn producerend land was, en zodoende geen toegang meer hadden tot de Franse wijnen. Daarom gingen de Engelsen in andere streken op zoek naar wijn.

Wijnhuis Kopke

Kopke wordt algemeen erkend als het eerste Porthuis in de port-wijngeschiedenis. Kopke werd opgericht in 1638 door de Duitser Nicolau Kopke. In 2013 vierde Kopke 375 jaar doorlopende productie van fijne wijn en port van zijn beroemde Quinta São Luiz. Het huis heeft een rijke traditie. Zo worden de flessen met de hand beschilderd.

Daarnaast is Kopke de wereldleider voor Colheita, ook bekend als "Single year tawny ports". Kopke heeft 25% van de wereldwijde handel in de Colheita port.

Om deze port te maken, worden de druiven geoogst van zeer oude wijnstokken (tot 100 jaar oud), waaronder kleine hoeveelheden zeer intens fruit van Kopke's beroemde Font Santa wijngaard in de Quinta São Luiz met zijn vele prijswinnaars.

 

Wist je dat we ook twee Portproeverij boxen hebben? Zo kun je verschillende stijlen en varianten port proeven. Kijk hier voor deze boxen.

Hoe wordt port gemaakt

Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoud port veel restsuikers en is daarom zoet. Zo ontstond toevallig de versterkte - met extra alcohol - wijn port. De gewoonte om portwijn te versterken maakt de drank een zoete, alcoholrijke, sterke wijn.

Na de oogst in september/oktober worden de trossen in 'lagares' gedaan (betonnen kuipen).

De druiven worden geplet en intensief ondergedompeld. Tegenwoordig machinaal, soms traditioneel (bij Vintage Ports) zoals op de foto boven.

De druivenmassa laat men 1-4 dagen vergisten.

Door het toevoegen van wijnalcohol stopt de natuurlijke vergisting en blijft er veel restzoet over. De jonge portwijn wordt bewaard in opslagtanks. Na een periode van een half jaar wordt rond mei bepaald aan de hand van de kwaliteit welke stijl port het wordt.

 

We kennen in de wereld van port 3 stijlen: White, Ruby en Tawny.

White wordt gemaakt van witte inheemse druivenrassen Arinto, Rabigato, Viosinho.

Ruby en Tawny worden gemaakt van blauwe inheemse druivenrassen Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Sousão.

 

Algemeen:

Ruby:

Korte (hout)rijping, donker en intens van kleur. Aroma's van zwart en rood fruit.

Tawny:

Lange houtrijping, amberkleurig en medium intens van kleur. Aroma's gedroogd fruit, rozijnen en noten.

 

In deze stijlen kennen we nog varianten. Hieronder een overzicht:

 

White port:

  • Dry white
    • Minst zoete witte port
  • Fine white
  • Lagrima white
    • De meest zoete witte port
  • 10, 20, 30, 40 en 50 jaar oud
    • Een blend van verschillende oogstjaren waarvan de gemiddelde leeftijd in de fles zit.
  • Colheita

 

Ruby port:

  • Fine ruby
  • Reserve ruby
    • Langere rijping
  • Late Bottled Vintage (LBV)
    • Een port uit één oogstjaar die na 4-6 jaar gebotteld wordt.
  • Vintage
    • Een ruby port uit één uitzonderlijk goed oogstjaar die na 2-3 jaar gebotteld wordt. Rijpt daarna verder in de fles. Een echte bewaarwijn!

 

Tawny port:

  • Fine tawny
  • Reserve tawny
    • Langere houtrijping
  • 10, 20, 30, 40 en 50 jaar oud
  • Colheita
    • Een tawny port uit één uitzonderlijk goed oogstjaar die na 9-10 jaar houtrijping pas gebotteld wordt. In de fles rijpt de port niet meer verder.

Benieuwd naar deze varianten port? Bestel een Portproeverij box.  Zo proef je verschillende stijlen en varianten port. Kijk hier voor deze boxen.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »