Het mooiste Château van de Provence
Wijngebied Provence in Frankrijk
Het gebied begint ten oosten van Marseille en strekt zich uit tot aan Nice, zowel langs de kust als landinwaarts. Het is een onweerstaanbaar stukje Frankrijk met heuvels, bossen, rotspartijen, bergen en uitgestrekte wijngaarden. Het is een zonovergoten gebied wat vooral bekend staat om de lavendelvelden. Het klimaat is mediterraan. Zomer en herfst zijn heet en droog met weinig regen. De zon en warmte beschermen daardoor wel de druiven tegen rotting en ziektes in combinatie met de mistralwinden. Verder komt hier naast wit en rood vooral rosé wijnen vandaan. Belangrijke subgebieden in de Provence zijn Bandol, Cassis en Bellet. De wijnen die hier vandaan komen zijn schaars en duur maar kwalitatief hoog.
Wijnhuis Château Camparnaud
De adellijke familie de Chevron Villette dateert uit 1189 en heeft eeuwenlange ervaring in het maken van wijn. Vandaag is Guillaume de Chevron Villette de trotse eigenaar van een van de modernste wijnmakerijen in de Provence. Het bedrijf maakt alleen gebruik van de modernste technologie voor het maken van wijn en is de drijvende kracht achter duurzame landbouwpraktijken in de regio, die streeft naar een schonere, veiligere en gezondere industrie. In 2010 richtten Marnix Engels (r) en Guillaume de Chevron Villette (l) een joint venture op om hun gedeelde kennis en passie voor wijn te combineren.
Camparnaud wijnen worden ecologisch geproduceerd, met respect voor mens en natuur. Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, handelaren en experts die onder streng toezicht
vallen m.b.t. productiemethoden en technieken. Samen streven wij naar pure producten van de hoogste kwaliteit terwijl de natuur beschermd kan worden voor de volgende generatie.
De druiven komen exclusief van de AOP Côtes de Provence wijngaarden van het Château wat strategisch gepositioneerd ligt in een vallei, in het groene hart van de Provence. Door het
verschil in bodemsoorten, hoogteverschillen en positionering t.o.v. de zon zijn de wijngaarden beplant met verscheidene druivensoorten waaronder grenache, syrah, mourvèdre, cinsault,
tibouren en rolle. De wijnranken zijn tussen de 20 en 60 jaar oud, wat voor karakter en structuur zorgt in de rosé.
De druiven worden in de vroege ochtend geoogst omdat het dan nog koel is tijdens de hete Provençaalse (na)zomer en de druiven daarmee zo snel mogelijk in de wijnkelder aankomen zodat
essentiële frisheid bewaakt kan worden en vroegtijdig fermenteren wordt vermeden. Alle druiven worden tijdens de oogst reeds ontsteelt. Eenmaal aangekomen in de wijnkelder, wordt er gebruik gemaakt van een tri-optique, een geavanceerd computergestuurd systeem waarbij alle druiven op de sorteertafel door een
camera onderworpen worden aan een optische analyse. Wanneer druiven niet aan de gedefinieerde voorwaarden voldoen m.b.t. kleur of vorm, worden ze met hoge druk verwijderd van de sorteertafel. Alleen perfecte druiven maken het tot de selectie.
Er wordt alleen gebruik gemaakt van RVS stalen cuvees, geen hout, om de pure expressie van het terroir zoveel mogelijk te laten spreken.
Benieuwd naar de wijnen van Château Camparnaud? Klik hier!