Herfstgerechtjes recepten met wijntip
Geroosterde pompoen met geitenkaas en honing
Ingrediënten (4 pers.):
½ flespompoen, in parten
2 el olijfolie
100 g zachte geitenkaas
2 el vloeibare honing
Zeezout & zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de pompoenparten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Rooster 25-30 min tot ze goudbruin en zacht zijn.
Bestrooi met verkruimelde geitenkaas en besprenkel met honing.
Wijntip: Kies een Sauvignon Blanc of een fruitige Chardonnay – de frisse zuren snijden mooi door de romigheid van de kaas en vullen de zoete pompoen aan.
Paddenstoelen crostini met tijm en knoflook
Ingrediënten (4 pers.):
1 stokbrood, in plakjes
250 g kastanjechampignons, in plakjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el olijfolie
1 tl verse tijmblaadjes
Zeezout & peper
Bereiding:
Rooster de broodplakjes kort in de oven of grillpan.
Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook kort. Voeg champignons en tijm toe en bak tot ze goudbruin zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Beleg de crostini met het champignonmengsel en serveer warm.
Wijntip: Ga voor een Pinot Noir of een lichte Nebbiolo. De aardse tonen van de wijn sluiten perfect aan bij de umami van de paddenstoelen.
Stoofpeer met blauwe kaas en walnoot
Ingrediënten (4 pers.):
4 stoofperen (Gieser Wildeman)
500 ml rode wijn
100 g suiker
1 kaneelstokje
80 g blauwe kaas (bijv. Roquefort)
8 walnoten
Bereiding:
Schil de peren en laat het steeltje zitten.
Breng de wijn met suiker en kaneel aan de kook.
Stoof de peren 1-1,5 uur zachtjes tot ze mooi rood zijn. Laat afkoelen.
Halveer de peren, verwijder het klokhuis, en vul met blauwe kaas.
Garneer met een walnoot en serveer lauw of op kamertemperatuur.
Wijntip: Serveer met een Port of een zoete Riesling. De balans tussen zoet fruit en krachtige kaas maakt dit een onvergetelijke combinatie.
Mini quiche met prei en spekjes
Ingrediënten (6 mini quiches):
1 rol bladerdeeg of hartige taartdeeg
2 preien, in ringen
100 g spekblokjes
3 eieren
150 ml slagroom
50 g geraspte oude kaas
Peper en nootmuskaat
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de spekjes uit in een pan. Voeg de prei toe en bak 5 min mee.
Klop eieren met slagroom, kaas, peper en nootmuskaat.
Bekleed kleine quichevormpjes met deeg. Verdeel het prei-spek-mengsel erover.
Schenk het eimengsel erop en bak 25-30 min goudbruin.
Wijntip: Een ronde Merlot of een elegante Côtes du Rhône brengt de zoute en romige smaken prachtig in balans.