Het leukste wijncadeau
Levertijd 1-2 dagen
Altijd een complete wijnbeleving
Review Logo8,9 @ Kiyoh
Webshop KeurmerkWijnproeverij op locatie
0
Het leukste wijncadeau
Levertijd 1-2 dagen
Altijd een complete wijnbeleving

Door Frank Weijers, 28 mei 2025

3 lekkere recepten met asperges!

Een echte Hollandse klassieker. Simpel, maar o-zo lekker als alles goed op smaak is!

Ingrediënten:
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 kg witte asperges
4 eieren
200 g goede kwaliteit beenham (dun gesneden)
150 g ongezouten roomboter
Zout en witte peper
Verse peterselie (fijngehakt)
Optioneel: krieltjes of aardappelpuree als bijgerecht

Bereiden:
Asperges voorbereiden:

Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller, vanaf net onder het kopje naar beneden.
Snijd 1–2 cm van de houtige onderkant af.
Leg ze in koud water zodat ze niet uitdrogen tijdens de voorbereiding.

Asperges koken:

Breng een grote pan water aan de kook met een snuf zout (en eventueel een klontje boter of snufje suiker).
Kook de asperges 8–10 minuten (afhankelijk van de dikte) en laat ze daarna 10 minuten nagaren in het warme water met deksel erop.

Eieren koken en bereiden:
Kook de eieren hard in ca. 9 minuten.
Laat ze schrikken, pel ze en hak ze fijn (of rasp ze voor een luchtige structuur).

Boter smelten:
Smelt de roomboter langzaam in een steelpannetje. Laat het niet bruin worden.
Voeg naar smaak een beetje zout en witte peper toe.

Opdienen:
Verdeel de asperges over de borden.
Leg er plakjes ham overheen.
Lepel de gesmolten boter en ei eroverheen.
Garneer met peterselie.

Serveer met gekookte krieltjes of aardappelpuree.

Een romige ovenschotel met zachte asperges, aardappel en gesmolten kaas. Comfort food met een luxe twist.

Ingrediënten:
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 kg witte asperges
500 g vastkokende aardappelen
150 g geraspte Gruyère, Emmentaler of oude kaas
250 ml slagroom of kookroom
2 eieren
Snufje nootmuskaat
Zout en peper
Boter voor invetten ovenschaal

Bereiden:
Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ruime ovenschaal in met boter.

Asperges en aardappelen:

Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde weg.
Kook de asperges 6–8 minuten in licht gezouten water en laat ze daarna uitlekken.
Schil de aardappelen, snijd in dunne plakjes en kook ze 5 minuten voor. Giet af.

Roommengsel:

Klop in een kom de eieren los met de room.
Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
Meng de helft van de kaas erdoor.

Ovenschotel opbouwen:

Maak laagjes van aardappel, asperge en het room-kaasmengsel.
Eindig met een laagje asperges en strooi de resterende kaas erover.

Bakken:

Bak de gratin in het midden van de oven voor 25–30 minuten, tot goudbruin.

Tip: Serveer met een frisse salade van veldsla of rucola en vinaigrette.

Licht, elegant en ideaal voor een lente- of zomeravond.

Ingrediënten:
Ingrediënten (voor 2 personen):
500 g witte asperges
200 g gamba’s (schoongemaakt, zonder schaal)
1 sjalotje, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
100 ml slagroom
1 tl citroenrasp + sap van ½ citroen
1 el olijfolie
Boter
Zout en peper
Verse peterselie of dille

Bereiden: 
Asperges koken:

Schil de asperges en snijd het uiteinde weg.
Kook ze 8–10 minuten in ruim water met een snuf zout. Laat uitlekken.

Gamba’s bakken:

Verhit olijfolie en een klein klontje boter in een koekenpan.
Fruit het sjalotje en knoflook glazig.
Voeg de gamba’s toe, bak ze 1–2 minuten per kant, tot ze mooi roze zijn.
Haal ze uit de pan en houd warm.

Citroenroomsaus:

In dezelfde pan: voeg de room toe, citroenrasp en sap.
Laat zachtjes inkoken tot een romige saus.
Breng op smaak met zout en peper.

Serveren:

Leg de asperges op een bord, schik de gamba’s eroverheen.
Lepel de citroenroomsaus erover.
Garneer met gehakte peterselie of dille.

Tip: Lekker met vers stokbrood of een klein beetje tagliatelle.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »